Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Το νέο κόμμα της... Τεκίλας

ΗΠΑ: Το νέο κόμμα της... Τεκίλας


Στο πλευρό των Ισπανόφωνων, που νιώθουν ιδιαίτερα εξοργισμένοι από την πολιτική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τάσσεται η DeeDee Garcia Blasé, μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Όπως ανέφερε, έχουν υποστεί τόσα πολλά από τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, με σημαντικότερο το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία αυτών δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο λόγος για τον οποίο η DeeDee Garcia ελπίζει στο να επανδρώσει μία νέα παράταξη με όνομα ένα ποτό. Το Κόμμα της Τεκίλας.



Μία πολιτική κίνηση που μπορεί να μοιάζει αρχικά επιπόλαιη, βαθύτερα όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο. Άλλωστε δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που δημιουργήθηκε στην Αμερική μία άλλη πολιτική ομάδα, η οποία επίσης χρησιμοποιεί το όνομα ενός άλλου ποτού. Πρόκειται για την Κόμμα του Τσαγιού, το οποίο δεν έχει ούτε επίσημη εθνική δομή, αλλά ούτε και κάποιον αρχηγό. Μία παράταξη που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξε άρδην το αμερικάνικο πολιτικό τοπίο.
Το Λαϊκό Κόμμα του Τσαγιού έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι τα μέλη του ενστερνίζονται ρατσιστικές αντιλήψεις ειδικά όταν πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν στον έλεγχο της μετανάστευσης.
Η κίνησή αυτή της DeeDee Garcia, αποτελεί ένδειξη για την καθοδική πορεία που έχουν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι όσον αφορά μία συγκεκριμένοι ομάδα ψηφοφόρων. Οι Ισπανόφωνοι που ζουν στην Αμερική, αποτελούν μακράν την ταχύτερη αυξανόμενη μειονότητα των ΗΠΑ. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατά 43% μόλις την τελευταία δεκαετία. Σήμερα ζουν 50 εκατομμύρια Ισπανόφωνοι, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 16% του συνολικού πληθυσμού της Αμερικής.
Ο σκοπός αυτής της νέας παράταξης, σύμφωνα με την Garcia, δεν είναι να δημιουργηθεί ένα τρίτο κόμμα με την παραδοσιακή έννοια, αλλά να καταφέρει το Κόμμα της Τεκίλας να επηρεάσει σημαντικά τις συζητήσεις πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα. Μία αμερόληπτη στάση και κατεύθυνση, παρόλο που θεωρείται ότι βρίσκεται στην ίδια γραμμή με το κόμμα των Δημοκρατικών.
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε μία ακριτική πόλη στην Αριζόνα, με την δημιουργία ενός νέου κόμματος με φιλομεταναστευτικές αντιλήψεις, αποτελεί πραγματική έκπληξη. Την ίδια περίοδο το κράτος έχει ξεκινήσει προσπάθειες να θεσπίσει έναν καινούριο νόμο με τον οποίο θα δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να ασκεί έλεγχο σε οποιονδήποτε υποπτεύεται ότι βρίσκεται παράνομα στην χώρα.
Για τους Ρεπουμπλικάνους, η Ισπανόφωνη υποστήριξη αποτελεί ένα μακρινό όνειρο. Δεν υπάρχει πλέον κανένας δεσμός του κόμματος με την συγκεκριμένη κοινότητα. Στο παρελθόν ο αδερφός του George W Bush είχε άμεση επαφή μαζί τους καθώς η γυναίκα του, Columba, είναι Ισπανόφωνη.
Με εξαίρεση τους Αμερικανούς με καταγωγή από Κούβα που ζουν στην Florida και στο New Jersey, οι υπόλοιποι Ισπανόφωνοι πολίτες των ΗΠΑ αναμένεται να κλιθούν στο πλευρό των Δημοκρατικών. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει απογοητεύσει αρκετούς από αυτούς καθώς δεν τήρησε την υπόσχεσή που είχε δώσει το 2008. Είχε δηλώσει τότε ότι έχει σκοπό να θεσπίσει ένα νέα περιεκτική μεταρρύθμιση όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας του. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Σύμφωνα με πρόσφατα γκάλοπ, η δημοφιλία και η υποστήριξη στο πρόσωπο του προέδρου Ομπάμα, έχει μειωθεί σημαντικά. Από το 73% που ήταν στο παρελθόν, μέσα σε 18 μήνες έπεσε στο 52%.
Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του Κόμματος της Τεκίλας -στην οποία όμως δεν θα σερβίρεται αλκοόλ- έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στον μήνα Ιούλιου, στην πόλη του Κάνσας.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: