Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Δίκη με κατάρες από τον μορμόνο με τις 60 γυναίκες

Απέλυσε επτά δικηγόρους του σε έξι μήνες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (όχι, δεν είναι τρολλιά!!!)


Είναι αρχηγός αίρεσης των μορμόνων κι έχει 60 συζύγους. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, στην περίπτωση του Ουόρεν Τζεφς δεν είναι μόνο ο αριθμός των γυναικών με τις οποίες έχει ευλογήσει ο ίδιος την ένωσή του, αλλά οι δικηγόροι που έχει αλλάξει: επτά σε έξι μήνες. Τον τελευταίο από αυτούς τον απέλυσε στην έναρξη της δίκης στο δικαστήριο του Σαν Αντζελο στην Πολιτεία του Τέξας εξηγώντας ότι κανένας από τους κατά τ' άλλα αξιολογότατους δικηγόρους δεν είναι ικανός να του εξασφαλίσει μια «άσπιλη» υπεράσπιση. Πάντως, ελάχιστα κεφάλαια είναι «άσπιλα» στην ιστορία του 55χρονου Τζεφς, επικεφαλής μιας αίρεσης 10.000 φονταμενταλιστών μορμόνων που κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου κι ενός 15χρονου κοριτσιού, το οποίο άφησε έγκυο. Μπορεί ο πολυγαμικός γκουρού της Φονταμενταλιστικής Εκκλησίας των Αγίων των Τελευταίων Ημερών να μιλάει για «επουράνιους γάμους», κινδυνεύει όμως με 99 χρόνια κάθειρξη. 
 
 
Παρά τον κίνδυνο, ο Ουόρεν Τζεφς ζήτησε από τη δικαστίνα Μπάρμπαρα Ουόλτερς να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του στην έναρξη της δίκης που μοιάζει περισσότερο με θέατρο του παραλόγου. «Εσείς προσλάβατε την πιο εντυπωσιακή ομάδα υπεράσπισης στην ιστορία του Τέξας και τώρα θέλετε να υπερασπιστείτε ο ίδιος τον εαυτό σας; Σας συμβουλεύω να μην το κάνετε», είναι η απάντηση που λαμβάνει. Ο Τζεφς επιμένει και ζητά χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Η δικαστίνα, όμως, δεν έχει καμία πρόθεση να περιμένει έως ότου «τελειώσει ο κατηγορούμενος τη Νομική Σχολή». 
 
Η δίκη αρχίζει κι όταν ο εισαγγελέας ανακοινώνει τους πρώτους μάρτυρες, ο Τζεφς καταθέτει ένσταση. Απορρίπτεται. Ο κατηγορούμενος ζητάει να διαβάσει μια δήλωση για λογαριασμό του Θεού. Η δικαστίνα καλεί τους ενόρκους να αποχωρήσουν από την αίθουσα. «Ο Θεός ζητά να σταματήσει αυτή η δίκη», λέει ο Τζεφς ενώ εκτοξεύει απειλές - πάντα ως εκπρόσωπος του Θεού - για «αρρώστιες και θάνατο» σε όποιον εμπλακεί στη διαδικασία. Η δικαστίνα προειδοποιεί: εάν μιλήσει κατ' αυτόν τον τρόπο στους ενόρκους, θα τον απομακρύνει από την αίθουσα. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ο κατηγορούμενος βυθίζεται στη σιωπή. Δεν κρατά σημειώσεις και κοιτάζει στο κενό, σε σημείο που η πρόεδρος της έδρας τον επαναφέρει στην τάξη: «Κάθεστε εκεί μια ώρα χωρίς να πείτε λέξη. Εάν συνεχίσετε έτσι, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ δυσάρεστο». 
 
Αυτή η δίκη άρχισε την περασμένη Πέμπτη και ο Ουόρεν Τζεφς θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση ακόμη κι αν είχε προσλάβει τους καλύτερους δικηγόρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Το πρώτο στοιχείο που εμφανίζει ο εισαγγελέας Ερικ Νίκολς είναι μια κασέτα στην οποία ο κατηγορούμενος έχει καταγράψει τη σεξουαλική συνεύρεση με τη 12χρονη. Οι εξετάσεις DNA αποδεικνύουν ότι το παιδί που περίμενε η 15χρονη είναι δικό του. Τα πάντα γίνονταν σε μια φάρμα της αίρεσης, η οποία - αξίζει να σημειωθεί - διαθέτει μια περιουσία ύψους 110 δισ. δολαρίων. Ο Ουόρεν Τζεφς συνελήφθη τον Απρίλιο του 2008 έπειτα από έφοδο της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί βρίσκουν οικογένειες, μητέρες, αγόρια, μικρά κορίτσια. Περίπου 400 ανήλικα παιδιά καταλήγουν σε ειδικά κέντρα. 
 
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παίρνουν συνεντεύξεις από τις μητέρες, που ντύνονται και χτενίζονται όπως οι γυναίκες της εποχής του Φαρ Ουέστ. 
 
Από τους έντεκα συλληφθέντες, οι επτά έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές από 6 έως 75 χρόνια για βία και διγαμία. Τώρα είναι η σειρά του αρχηγού. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: