Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ένα προϊστορικό φυτό άνθησε μετά από 30.000 χρόνια !

Μετά από 30.000 η Στενόφυλλη Σιληνή (Silene stenophylla) επανέρχεται στη ζωή. Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να αναστήσουν το χαμένο φυτό, χρησιμοποιώντας τους σπόρους που είχε θάψει, από τότε, στους πάγους της Σιβηρίας ένας σκίουρος.



Το επίτευγμα των Ρώσων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», αποδεικνύει πως πρώιμες μορφές ζωής που «έχουν  από καιρό εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης», θα μπορούσαν να είναι θαμμένες στις παγωμένες εκτάσεις και να αναβιώσουν.

Οι σπόροι του φυτού βρέθηκαν θαμμένοι στα παγωμένα λαγούμια της σύγχρονης Kolyma, εκεί όπου σκίουροι περιπλανήθηκαν κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων. Η Στενόφυλλη Σιληνή, ένα μικρό ποώδες φυτό με μικρά λευκά άνθη, εξακολουθεί να φυτρώνει στην περιοχή σήμερα, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Ρώσοι επιστήμονες, η διαφορά της με το προϊστορικό φυτό, είναι πως ο πρόγονός της είχε ελαφρώς μικρότερους σπόρους.

Οι σπόροι του προϊστορικού φυτού διατηρήθηκαν σε βάθος  38 μέτρων και σε μηδενικές θερμοκρασίες, και όπως προέκυψε από τις μετρήσεις με τη μέθοδο του ραδιοάνθρακα είναι ηλικίας 31.800 ετών.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: