Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Πως η εξέλιξη οδήγησε ένας είδος κούκου να εμφανίζεται με δύο μορφές!

Στον κόσμο των πτηνών οι κούκοι δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι αφήνουν τα αυγά τους σε φωλιές άλλων πτηνών, ώστε να αναλαμβάνουν άλλα είδη την ανατροφή των νεοσσών τους εις βάρος των δικών τους νεοσσών. Τέτοια γεγονότα πυροδοτούν εξελικτικές διαδικασίες, γνωστές ήδη στους ερευνητές, κατά τις οποίες τα αυγά των κούκων μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα αυγά των ξενιστών τους, και οι ξενιστές βελτιώνονται στο να αναγνωρίζουν τις διαφορές των ξένων αυγών.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε μία ακόμα "εξελικτική κούρσα εξοπλισμών" μεταξύ κούκων και ξενιστών, που οδήγησε στον εξελικτικό σχηματισμό δύο διαφορετικών μορφών ενός είδους θηλυκού κούκου.

Ένα πτηνό του γένους Acrocephalus (Reed warbler) συχνά πέφτει θύμα του κοινού κούκου, όμως δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιμάχονται θηλυκούς κούκους που περιφέρονται κοντά στις φωλιές τους, διώχνοντάς τες μακρυά. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, κάποιοι θηλυκοί κούκου έχουν εξελιχθεί να μοιάζουν με το επιθετικό πτηνό sparrowhawk, που τρομάζει τα Reed warblers και αποτρέπει τις επιθέσεις τους. Όταν όμως αρχίζουν τα warblers να παρατηρούν πως αντιμετωπίζουν οι γείτονές τους τα "sparrowhawk", θα καταφέρουν να τα αναγνωρίζουν και να τα αντιμετωπίζουν.

Η κοινωνική εκμάθηση αυτή, βοηθά τα warblers να μάχονται μια απειλή, αφήνει όμως ένα κενό χώρο δράσης σε μια διαφορετική μορφή κούκου, τον ερυθροκαφέ κούκο. Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, οι ερευνητές βρήκαν πως η ύπαρξη 2 μορφών κούκου, προσδίδει εξελικτικό πλεονέκτημα και στις 2. Όταν επικρατεί η μία μορφή, τα πτηνά ξενιστές μαθαίνουν να την αντιμετωπίζουν, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην άλλη μορφή να επικρατήσει με την σειρά της.

discovermagazine.com

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: